Impact corona: tips

Houd contact

Corona heeft impact op ons sociale leven.  Mensen zijn veel thuis en ontmoeten weinig anderen. Daardoor kunnen zij zich extra eenzaam voelen. Des te belangrijker om contact te houden – op afstand of online. Op deze pagina vind je tips en mogelijkheden.

De actuele maatregelen vind je op rijksoverheid.nl/coronavirus

Dingen doen op afstand
Wil je contact houden, terwijl je allebei in je eigen huis bent? Dit kun je allemaal samen doen:

  • online samen een spelletje spelen of foto’s delen
  • samen tv kijken met de telefoon aan je oor of op NPO.nl via de samen-kijken-functie (rechtsboven in het hoekje)
  • een bloemetje versturen of hapje eten laten bezorgen
  • beeldbellen; hier vind je daarvoor enkele speciale apps

Handig: SeniorWeb heeft instructievideo’s over WhatsApp-bellen, FaceTimen en Skypen.

Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt – Koning Willem-Alexander

Een helpende hand

Als mensen geen anderen in hun omgeving hebben om op terug te vallen, maar zelf bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen of geen vervoer hebben, zijn er allerlei manieren voor ondersteuning. Als je degene bent die liever binnen blijft: schroom niet iemand in je omgeving te vragen. Mensen helpen doorgaans graag een handje. Weet je niemand? Hier een aantal initiatieven die je koppelen aan iemand in je buurt:

Veiligheid voor alles
We geven mensen die hulp aannemen wel het advies om goed op hun veiligheid te blijven letten. Geef alleen je pas mee aan iemand die je echt goed kent. Geef dan alleen je pinpas mee, maar niet je pincode mee. Je kunt altijd tot € 50 contactloos betalen (en opgeteld maximaal € 100 voor je weer een pincode in moet geven). Meer tips over veiligheid

Zelf in contact blijven
Je kunt op tal van manieren zelf actief en in contact blijven. Hieronder vind je een aantal telefoonlijnen, organisaties en initiatieven die daarvoor bedoeld zijn.

Speciale telefoonlijnen
Heb je een vraag, of behoefte aan een luisterend oor? Daar zijn deze telefonische hulplijnen voor:

  • De Luisterlijn (088 – 0767 000) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
  • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888). Bij KBO-PCOB (i.s.m. NOOM) en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratieachtergrond aan de telefoon.
  • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
  • Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).
  • Voor jongvolwassenen is er de Alles Oké? Supportlijn (0800-0450).
  • Voor hulp bij psychische of mentale problemen is er Mind-Korrelatie (0900-1450 of 06-13863803 voor Whatsapp).
  • Om in gesprek te gaan over levensvragen is er geestelijke verzorging door de Centra voor Levensvragen ( 085 004 3063). KBO-Brabant biedt Ons gesprek aan.

Steunpunt Coronazorgen

Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp.

Leer omgaan met de computer!
Veel mensen zijn een stuk handiger geworden met computer en smartphone: FaceTimen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken en apps gebruiken. Ouderen leren het via Welkom online, een lesprogramma voor beginners met een telefonische Helpdesk. Het is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo.

Je kan ook bellen met de vrijwilligers van de Digihulplijn (0800 – 1508), kosteloos, van maandag t/m vrijdag 9 – 17 uur.

Zelf thuis actief blijven

Voor wie aan huis gebonden is hebben verschillende organisaties informatie om actief te blijven, lichamelijk en met het hoofd.

  • Op vrijdagochtend een uurtje via internet samen lezen met de Culturele Apotheek.
  • Met Postmaatje en TragePost kun je kaartjes ontvangen en sturen.
  • Musea bieden mogelijkheden toch van kunst te genieten. Bijvoorbeeld deze musea. Misschien wil je post van het Rijksmuseum ontvangen?
  • Omroep Max heeft activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl.
  • De Nationale Bibliotheek heeft interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Ga naar het Digi-Taalhuis van de Nationale Bibliotheek.
  • De Zonnebloem deelt tips voor thuis van online spelletjes tot knutselideeën.
  • Speel bekende spelletjes in een nieuw jasje op je mobiel met SamenSpelen.
  • Mogelijkheden om in beweging te blijven zijn bijvoorbeeld de #Beweegthuis-tips van Kenniscentrum Sport en de online trainingen van Goldensports. Het Ouderenfonds heeft OldStars-podcasts.
  • Vind je het leuk een nieuwkomer te helpen Nederlands te leren? Kijk dan bij Het Begint met Taal. Dat gaat nu online en later kan het contact eventueel worden voortgezet met een kopje koffie erbij.