Hengelo

Ontmoetingsplekken voor ouderen met niet-westerse achtergrond in Hengelo

Meryam Sumer is sociaal werker bij Wijkracht Hengelo. Ze werkt met ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond. Voor hen zijn er in Hengelo ontmoetingsbijeenkomsten ‘op maat’. Sumer vertelt erover in deze podcast ‘Eén tegen eenzaamheid’, samen met Hanan Nhass (Movisie) en Jeanny Vreeswijk-Manusiwa (NOOM). 

Meryam legt uit dat de ontmoetingsplekken belangrijk zijn voor de aanpak van eenzaamheid onder deze groep ouderen. Er zijn 12 van zulke plekken. Ze zijn verspreid over de stad, zodat ze voor veel ouderen op loopafstand zijn. En in de eigen taal. Dat maakt het dat ze de plek zijn waar ouderen kunnen worden gemobiliseerd. De ouderen worden er wegwijs gemaakt in ondersteuningsmogelijkheden en regelgeving. Er is ook voorlichting over woon-zorgopties. Meryam: “Dat zet ze in hun kracht.”

Getolereerd

“Het gaat erom dat de mensen met elkaar in contact kunnen komen op een getolereerde, georganiseerde wijze”, vervolgt Meryam. Die ‘getolereerd specifiek noemt. “In verschillende culturen ziet het er raar uit als bijvoorbeeld een oudere vrouw zomaar haar tas pakt en ergens een wijkcentrum binnengaat. Maar als ze horen: het wordt aangeboden door de gemeente, dan wordt het veel eerder aangenomen – dat is onze ervaring ook – en gaandeweg bouwen ze in de wijk relaties en sociale contacten met elkaar op. Dan zijn ze zichtbaar voor de samenleving. En als er iets is, zijn ze sneller te vinden en kunnen zij zelf de hulpverlening eerder vinden.”

Vandaaruit nemen ze dan weer deel aan bijvoorbeeld – wel gemengde – beweeggroepen. Meryam: “Dat is een heel concreet voorbeeld.”

Podcast: waarom is het belangrijk eenzaamheid onder ouderen met een niet-westerse achtergrond bij de gemeente te agenderen? Wat is hetzelfde in de aanpak? Wat anders?

In deze aflevering van de Eén tegen eenzaamheid-podcast geven Hanan Nhass, Jeanny Vreeswijk-Manusiwa en Meryam Sumer hun visie. Hanan adviseert als Movisie-specialist voor het programma Eén tegen eenzaamheid gemeenten. Jeanny biedt als coördinator Zorg en Welzijn bij ouderennetwerk NOOM de interventie ‘Sociaal vitaal in kleur’ aan.